سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اسید استیک

مشخصات اسید استیک

نام انگلیسی: Acetic acid

نام تجاری: اتانوئیک اسید

نام متداول: استیل اسید، اتلیک اسید، هیدروژن استات، متانوکربوکسیلیک اسید

فرمول شیمیایی: CH3COOH

64-19-7 : Cas Number

درجه خلوص :%99

نام های دیگر :  اسید اتانوئیک، اسید اتیلیک، اسیدمتان کربوکسیل، سرکه، اسیدسرکه (جوهر سرکه)

بسته بندی : تانکر 25 تن ، مخزن ، بشکه 220 لیتری

اسید استیک چیست؟

اسید استیک که با نام اسید اتانوئیک و اسید متان کربوکسیلیک نیز شناخته شده است.اسید استیک یک مایع بدون رنگ می باشد که دارای ویژگی های مشخصی همچون بوی تند و متفاوت و ترش می باشد.فرمول شیمیایی اسید استیک C2H4O2 می باشد که این فرمول شیمیایی به معنای این است که اسید استیک دارای دو اتم کربن، چهار اتم هیدروژن و دو اتم اکسیژن می باشد.اسید استیک به دلیل کربنی که دارد جز ترکیب آلی یا ارگانیک می باشد. از آنجا که اسید استیک حاوی یک گروه کربوکسیل است، به عنوان یک کربوکسیلیک اسید طبقه بندی می شود. 

 

کاربرد اسید استیک

شایع ترین موارد مصرف استیک اسید به عنوان یک حلال برای بسیاری از فرایندهای صنعتی:اسید استیک

  • برای ساخت رنگهای مختلف و عطر
  • ابریشم و الیاف مصنوعی، منسوجات
  • جوهر و رنگ
  • بطریهای نوشابه
  • پلاستیک و لاستیک
  • آفت کش
  • چسب چوب
  • برای آزمایش خون در آزمایشگاه بالینی
  • در صنعت فیلم
  • برای درمان عفونت گوش خارجی ناشی از رشد قارچ و باکتری 
  • به عنوان افزودنی مواد غذایی

علاوه بر استفاده از استیک اسید به عنوان نگهدارنده معمول مواد غذایی، از استیک اسید در داروسازی، تمیزکننده های خانگی، محصولات بهداشتی و طعم دهنده غذا استفاده می شود. دوز مصرفی اسید استیک در داروها بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان مشخص می شود.

 

نکات ایمنی هنگام استفاده از اسید استیک:


ماده اسید استیک به دلیل خاصیت خورنده ای که دارد،هنگام برخورد با پوست باعث سوزش پوست می شود و پوست را می سوزاند و باعث ایجاد تاول می شود. در صورت تماس با چشم می‌تواند آسیب‌های جدی به چشم وارد کند، تنفس بخار غلیظ آن باعث سوزش دهان، بینی و گلو می‌شود.

 

 

استیک اسید قطبی است یا ناقطبی است؟ اسید استیک یک مایع یک حلال پروتون دار هیدروفیل مشابه اتانول و آب است.در نتیجه استیک اسید در آب با هر نسبتی حل می شود.

اسید استیک با حلال های قطبی و همچنین غیر قطبی مانند کلروفرم و هگزان نیز قابل انحلال است. اسید استیک با آلکان های بالاتر کاملا قابل مخلوط نیست و قابلیت انحلال پذیری آن با آلکان های طولانی تر هم کاهش می یابد.

 خاصیت حلال پذیری اسید استیک، آن را به عنوان یک ماده حلال شیمیایی مفید در تولید دی متیل ترفتالات تبدیل می کند.

نماد متداول اسید استیک AcOH به شکل است، Ac نماد شبه الکلی به نمایندگی از گروه های استیل C2H3O است.

در ساختار اسید استیک جامد مولکول ها زنجیر هایی ایجاد می کنند و مولکول های مجزا توسط پیوندهای هیدروژن به هم متصل می شوند. مولکول های استیک اسید توسط پیوند هیدروژنی به هم پیوند شده و دیمر را ایجاد می کنند که این واکنش  همانطور که گفتیم در حالت جامد رخ می دهد.

در pH های فیزیولوژیکی اغلب اسید استیک کاملا یونیزه می شود. گروه استیل که به طور رسمی از اسید استیک گرفته می شود در حیات انسان نقش اساسی زیادی دارد. به این شکل که با اتصال به کوآنزیم های A در متابولیسم کربوهیدرات ها و چربی ها نقشی را ایفا می کند.

m/اسید استیک

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصولات با ما تماس بگیرید 

استیک اسید چند ظرفیتی است؟

 یک اسید به شکل تک ظرفیتی است و دلیل آن هم آزاد شدن یک پروتون اسیدی (+H) می باشد. به این دلیل اتانوییک اسید یک اسید مونوپروتیک و یا تک ظرفیتی محسوب می شود.

 

اسم های دیگر اسید استیک

جوهر سرکه

با نام های جوهر سرکه، اتانوییک اسید وجوهر انگور، اسید اتیلیک، متان کربوکسیلیک اسید، هیدروژن استات، استیل اسید، اسید استیک گلاسیال و اسید سرکه نیز در بازار شناخته می شود.

 

مشخصات فیزیکی و شیمیایی و شکل ظاهری

مایعیست بی رنگ که دارای طعم تیزو بوی تندی مثل بوی سرکه می باشد. ولی اسید استیک غلیظ خورنده است وهم می تواند به پوست  شما آسیب برساند.برای آشنایی با مشخصات نیتروژن و کربنات و آب اکسیژنه میتوانید از صفحه ی آنها دیدن کنید.

 

 چگونه تولید میشود

به دو روش طبیعی ومصنوعی تولید می شود. تولید اسید استیک به روش معدنی اولین بار توسط شیمیدان آلمانی به نام هرمان کولب در سال 1847، انجام گرفت. لازم است بدانید مسیر بیولوژیکی تولید اسید استیک فقط حدود 10 درصد بوده است و به علت لزوم قوانین صنعت غذایی بر منشا بیولوژیکی این ماده می باشد.

روش های صنعتی تولید به روش های زیر می باشد:

اکسیداسیون استالدئید

کربونیلاسیون متانول

اکسیداسیون اتیلن

 

 

تولید به روش طبیعی

اتانوییک اسید  ازو به شکل طبیعی از فرآیند تخمیر تعدادی میوه ها و مواد غذایی فاسد شده به وجود می آید. از فرآیند تخمیر مواد غذایی که دارای نشاسته و قند هستند سرکه تولید می شود وهمچنین الکل ها از باکتری مخمر ماده سرکه تولید می شوند.

با وجود اکسیژن کافی، باکتری های استیک اسید می توانند از انواع مواد غذایی الکلی سرکه تولید کنند. خوراکی هایی که اغلب استفاده می شوند شامل سرو سیب، شراب و غلات تخمیر شده، مالت، برنج یا سیب زمینی می باشند.

باکتری های بی هوازی می توانند قندها را بدون ایجاد کردن اتانول به عنوان واسطه به طور مستقیم به استیک اسید تبدیل کنند. در حقیقت این باکتری ها می توانند استیک اسید با کارایی بیشتری نسبت به اکسید کننده های اتانول مانند استوباکتر تولید کنند.

 m/اسید استیک

جهت دریافت اطلاع بیشتر از قیمت ها برای خرید انواع محصولات با ما تماس بگیرید

کاربرد های آن

استیک اسید، یک ماده شیمیایی خیلی مهم است و به شکل استیک اسید صنعتی و استیک اسید خوراکی در بسیاری از کاربری های صنعتی، داروسازی، غذایی و مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

  صنعت پزشکی

یک کاربرد مهم استیک اسید در پزشکی است. یکی از خواص بسیارمهم استیک اسید بهداشتی، خاصیت ضدعفونی کنندگی آن است. اسید استیک یک ماده ضدعفونی کننده در برابر بعضی باکتری ‌ها است و در درمان عفونت گوش خارجی به دلیل رشد قارچ یا باکتری و دیگر عفونت ‌ها نیز می توان از آن استفاده کرد. اسید استیک بهداشتی همچنین خاصیت دارویی دارد و در غربالگری برای سرطان رحم استفاده می‌ شود. سازمان بهداشت جهانی استیک اسید را در فهرست داروهای  بسیار ضروری خود قرار داده است. این ماده در تولید ماده های استون، اتیل استات و آسپیرین نیزمصرف می شود.

استیک اسید  باکتری ها را میتواند از بین ببرد. این ماده می تواند فعالیت ترکیبات شیمیایی که باعث قرمزی، التهاب و تورم می شوند را تا حد چشمگیری هم کم کند.

از استیک اسید خوراکی به ویژه برای کنترل سرطان استفاده می شود. پزشکان از روش تزریق اسید استیک به تومور مورد نظر برای درمان سرطان استفاده می کنند. با توجه به مطالعاتی که تا به امروز در مورد اثر استیک اسید خوراکی بر درمان سرطان انجام شده است، اتانوییک اسید میتواند باعث مرگ انتخابی سلول های سرطانی معده گردد و آسیبی به سلول های طبیعی در معده وارد نکند. سلول های سرطانی مزوتلیوم تحت تاثیر غلظت اسید استیک از خود واکنش قابل توجه ای نشان می دهند. به شکلی که بعداز 10 دقیقه تمام سلول های سرطانی از بین می برند.

 

 صنعت داروسازی

از صنایع مصرف کننده از ماده استیک اسید می توان به داروسازی اشاره کرد. در صنایع داروسازی وهمچنین  در تولید قطره های گوش می توان از استیک اسید استفاده کرد. قطره های شست و شو دهنده گوش و مجرای آن برای از بین بردن عفونت های داخلی مناسب هستند.

داروهایی که توسط استیک اسید خوراکی تولید می شوند اغلب حساسیتی برای بیمار ایجاد نمی کند. اما دربعضی افراد ممکن است به طور جزئی ایجاد حساسیت کنند. مثلا با اسید استیک قطره گوش هم تولید می شود که استفاده از قطره گوش برای افرادی که پرده صماخ آن ها دچار پارگی شده است مضر است.

 

 کشاورزی

اسید استیک در صنعت کشاورزی برای از بین بردن علف‌ های هرز استفاده می‌ کنند. اسید استیک در کشاورزی به صورت رقیق به عنوان افشانه برای از بین بردن قارچ های گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد.

 

 زنبورداری

از اسید استیک  همدر زنبورداری به منظور استریل کردن وهمچنین ضد عفونی کردن شانه یا پوکه های عسل استفاده می شود. زنبورداران در اواخر پاییزو یا زمستان به منظور استریل کردن محل نوزادان و یا محصول کندوها در برابرعوامل بیماری زا مثل پروانه موم خوار، از اسید استیک استفاده می کنند.

 

 تولید چسب

پلی وینیل استات یک پلیمر وینیلی است که از پلیمریزاسیون مونومر وینیل استات به دست می آید. این ماده یک رزین مصنوعی به حساب می شود.این پلیمر از ترکیب استیلن و استیک اسید از طریق اکسیداسیون اتیلن به وجود می آید.

از پلی وینیل استات در بیشتر موارد به عنوان چسب چوب، چسب سفیدو چسب نجاری، چسب کاغذ، چسب المر، چسب قوی برای اتصالات استفاده می شود. در پوشش های کاغذی و رنگ و دیگر پوشش های صنعتی و همچنین الیاف شیشه ای، محصولات بهداشتی مانند دستمال کاغذی، به عنوان تقویت کننده برای سنگ ساختمان متخلخل به خصوص ماسه سنگ، صنایع مبلمان و نجاری مصرف می شود.

 

صنایع نساجی

پنبه وهمچنین منسوجات پنبه‌ ای اگر طولانی مدت در برابر نور مستقیم خورشید باشد، مقاومت خود را از دست می‌ دهد. پنبه همچنین  بر اثر بخار آب داغ  تغییر رنگ پیدا می کند و متمایل به زرد می‌ شود. مقاومت پنبه در کنارغلظت آن ها متفاوت است. اثر اسیدهای آلی بر پنبه محدودتر است. برای مثال استیک اسید اثر ضعیفی بر روی الیاف پنبه دارد و به همین خاطر نیز برای رنگرزی پنبه با رنگ ‌های گوگردی و بعضی از انواع رنگ‌ های مستقیم که در برابر نور و شست و شو کم ثبات هستند از آن استفاده می‌ شود.

پس از تمام شدن عمل رنگرزی، پنبه در محلول 10 درصد استیک اسید با حرارت 40 تا 50 درجه سانتی گراد شسته میشود تا ثبات رنگ آن افزایش یابد.